Op een dag was mijn brocantewinkeltje in trek, bijna alle gasten kochten één of meerdere artikelen. Zo ook onze gast Elma, die direct geïnteresseerd was het lampje met het onooglijke kapje dat ik van onze achterbuurvrouw Marie-José had gekregen. “Die wil ik”, zei ze.  “Wat wil je ervoor hebben?” Direct dacht ik aan de woorden van Marie-José: “het is een genummerd lampje met waarschijnlijk beperkte oplage, dus het is mogelijk geld waard.” “Ik weet het eigenlijk niet”, zei ik, “vijftien euro?” “Deal!” riep Elma. 

Toen wij La Maison du Cerf kochten, had de vorige eigenaresse al een brocante winkeltje naast het huis. Dat ga ik doorzetten, dacht ik direct. Zo gezegd, zo gedaan. Iedere zaterdag ben ik te vinden bij de Franse kringloopwinkel  Emmaus in La Chatre en iedere zondag loop ik de brocante markten af in de buurt. Vol trots kom ik dan thuis met mooie spullen. Soms gebruik ik ze zelf, soms gaan ze naar het winkeltje.

Van onze achterbuurvrouw Marie-José kreeg ik een doos brocante spullen. Ze wilde er niet mee naar de Emmaus maar er wel vanaf. De oude spulletjes herinnerden haar aan haar stiefmoeder, en dat wilde ze absoluut niet. De blauwe spullen zoals een kop en schotel en mooi dienblaadje kwamen in ons huis te staan, en een lampje met een onooglijk kapje ging naar ons brocante winkeltje. 

Direct na de aankoop door Elma gingen we aan tafel voor de table d’hôtes. De ogen van de andere 10 gasten vielen op die prachtige lampenvoet met onooglijk kapje.  “Die voet is geld waard”, wist Nel, een gast die al jaren op antiekmarkten kwam. Ik voelde de knoop in mijn buik, had ik veel te weinig gevraagd, schoot door mijn hoofd. Wat als later zou blijken dat het lampje veel meer geld waard was en Tussen Kunst en Kitsch wordt geraadpleegd? Waarom heb ik niet eerst gegoogled? De tafelgasten vonden het een uitdaging om uit te zoeken wat de precieze waarde was en raadpleegden Google. Na een tijdje zoeken bleek het om Plateel Arnhem uit 1920 te gaan. “Wow, dat is best oud”, zei ik.

Nadat we, tijdens de table d’hôtes, erachter waren gekomen dat de lampenvoet ruim 100 jaar oud was, werd Marktplaats bekeken. Na even zoeken zagen we gelijksoortige lampjes voor €6,99. Pfff, enige opluchting was te voelen in mijn buik. Elma was zo sympathiek er toch de gevraagde € 15,- voor te geven en vertrok de volgende dag blij met lampenvoet naar Nederland. Ik google voortaan eerst voordat ik iets prijs in mijn winkel.

Ook benieuwd of er iets voor jou bijstaat? Kom eens kijken!